Veleposlanica SAD-a: Prvi dojmovi i ključni prioriteti

Nakon prvog tjedna u vašoj prekrasnoj zemlji, želim s vama podijeliti prva razmišljanja i ideje o tome kako očekujem da ćemo zajedno raditi. U petak sam službeno postala američka veleposlanica u BiH predajom vjerodajnice predsjedatelju Predsjedništva BiH, gospodinu Ivaniću. Radujem se suradnji s njim, predsjednikom Izetbegovićem, predsjednikom Čovićem, kao i s ministrom vanjskih poslova Lagumdžijom.Piše: Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH

Hvala vam svima na iznimno toploj dobrodošlici. Dugo je trebalo da dođem, ali imam osjećaj kao da sam, ustvari, došla u pravi trenutak. Formiraju se nove vlasti, a naši europski partneri još jednom pokazuju posvećenost da Bosnu i Hercegovinu približe članstvu u EU. Pred nama je godina puna izazova i puno posla treba uraditi. Međutim, ovo je također godina u kojoj se obilježavaju važne godišnjice.

Ja ću se usredotočiti na suradnju sa svima vama i s našim međunarodnim partnerima kako bi ova zemlja postala u potpunosti funkcionalno i demokratsko društvo odgovorno građanima. U ponedjeljak sam posjetila Bruxelles i sastala se s ključnim sudionicima u Europskoj uniji i NATO savezu, koji su još jednom potvrdili opredijeljenost da surađuju s vama kako bi BiH postala dio tih institucija. Vi znate da je SAD posvećen pomoći BiH da postane otvorena i progresivna demokracija, a ja želim raditi sa svojim timom iz Veleposlanstva na traženju načina kako bismo pomogli ovoj zemlji da iz faze stabilnosti pređe u fazu prosperiteta. Zbog toga što vjerujemo kako je za postizanje ovog cilja ključno da BiH osnaži veze sa Zapadom, a ankete pokazuju da većina vas to želi, neću se ustručavati tražiti od političkih lidera da ispune obećanja koja daju euroatlantskim institucijama i, što je još važnije, obećanja koja su dali svojim građanima u vrijeme izbora. Ne treba ni spominjati da je aktivni angažman civilnog društva ključni dio takvih nastojanja. Planiram uskoro početi putovati širom zemlje i razgovarati s vama – da čujem što je to što vas brine, koja su vaša nadanja, i, što je najvažnije, da pokušamo identificirati nove načine na koje možemo doprinijeti boljoj budućnosti BiH. Kako bismo prešli put od pukog preživljavanja do stvarnog napretka, poslovna i investicijska klima moraju se poboljšati kako bi ljudi našli posao. Kako bi se to dogodilo, pojedinci i institucije u BiH se moraju ozbiljno pozabaviti korupcijom, kao i politikom koja korupciju tolerira, te pravnim sustavom koji okreće glavu od korupcije. Veleposlanstvo ima nove programe za borbu protiv korupcije i to će biti tema razgovora koje ću voditi sa svima – od najvažnijih lidera do vlasnika trgovina. Ne samo da BiH mora olakšati pokretanje novog biznisa, bilo da se radi o velikim tvrtkama ili malim poduzećima, nego taj proces mora biti koristan za sve. Još jedna stvar o kojoj želim razgovarati s najširim mogućim auditorijem je kako BiH može dodatno promovirati toleranciju i bogatu raznolikost koje su temelj ove zemlje. U tom smislu, čvrsto vjerujem kako djeca trebaju pohađati školu zajedno i učiti prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i, istovremeno, stekli vještine potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje. Štoviše, želim sudjelovati u diskusijama o tome kako ići dalje od pukog prevladavanja tradicionalnih nacionalnih i etničkih podjela, uključujući i manjine i druge, ponekad marginalizirane skupine u društvu. Moja majka je odrasla na maloj farmi u ruralnom dijelu Amerike, moj otac je odrastao u urbanoj imigrantskoj sredini, a učili su me da zemlja mora iskoristiti raznolikost podrijetla i vrijednosti svih svojih građana kako bi bila uspješna.

Kao službena predstavnica Vlade SAD-a, svakako ću surađivati s institucijama i političkim liderima ove zemlje. Ali, na samom početku mog mandata u BiH želim naglasiti koliko ozbiljno računam na svakog građanina i civilno društvo u rješavanju brojnih problema koji su pred nama. Iz onoga što sam naučila o BiH i iz ogromnog iskustva mog tima u Veleposlanstvu, smatram kako trebamo posvetiti još više pažnje pružanju podrške velikom broju talentiranih građana, intelektualaca, NVO i novinara koji imaju ključnu ulogu u pozitivnim promjenama. Ne treba ih samo hvaliti, treba im se pridružiti. Za mene taj zadatak počinje u ponedjeljak – pratite moje aktivnosti.

Jedva čekam da se upoznamo, da čujem vaša razmišljanja, snove i probleme, te da pomognem vaša nastojanja da BiH postane zemlja u kojoj svi imaju priliku, kao što i treba biti. Želim posjetiti sve dijelove zemlje, upoznati vas i osjetiti vašu bogatu i raznoliku kulturu. I dok to budem radila, planiram i dalje koristiti ovaj prostor za održavanje otvorenog dijaloga s građanima BiH, kao što su radili i moji prethodnici. Moja zemlja je istinski prijatelj i saveznik BiH i ja namjeravam aktivno graditi naše odnose na tim čvrstim temeljima.

Vidimo se uskoro!

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna