1.014 domova sanirano novcem EU-a

Proteklog vikenda je u okviru EU Programa za oporavak od poplava završena sanacija 1.000 privatnih domova u područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini. 

 

Zaključno s današnjim danom, sanirano je ukupno 1.014 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije stambenog fonda, čiji je cilj bio pomoći najugroženijim žrtvama poplava da se vrate u svoje domove. Prva faza je obuhvatila obitelji u kolektivnim centrima, obitelji koje žive ispod granice siromaštva, starije osobe, kao i osobe s poteškoćama u razvoju.

"Ova financijska sredstva dio su obećanja Europske unije sa donatorske konferencije održane prošle godine. Ova važna prekretnica označava kraj prve faze u sanaciji stambenog fonda u okviru EU programa. Prva faza je obuhvatila one kojima je naša pomoć bila najpotrebnija i drago nam je da smo omogućili povratak domovima za više od 3.500 ljudi. To je donijelo značajne promjene u njihove živote i sjajno je započeti novu godinu sa ovako dobrim vijestima”, ističe Andy McGuffie, glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Sanacija stambenog fonda u okviru EU programa počela je sredinom rujna 2014., s prvobitnim ciljem da se do kraja godine sanira 600 domova. Međutim, dinamika radova je tijekom jeseni ubrzana, jer je postalo jasno da je najugroženijim obiteljima potrebna pomoć u sanaciji prije zime. U mnogim slučajevima, proces sanacije je uslijed obimnih šteta prouzročenih poplavama bio daleko od jednostavnog.
Prije svega, trebalo je potpuno isušiti i renovirati zidove; postaviti nove podne obloge, kao i unutarnju i vanjsku stolariju; sanirati krovove i fasade u cilju zaštite stambenih jedinica od kiše i snježnih padalina. U okviru Programa, angažiran je veliki broj građevinskih tvtki za izvođenje sanacijskih radova u poplavljenim područjima.

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno izravna pomoć u povratku svojim domovima za oko 14.000 osoba.
 
Pored već saniranih 1.000 domova, odabir dodatnih 3.000 se trenutno obavlja na osnovu prijava pristiglih tijekom dva javna poziva objavljena krajem 2014. godine. Proces odabira i verifikacije je završen za gotovo 1.000 jedinica, dok je proces odabira dodatnih 2.000 korisnika u tijeku. Tenderska procedura za odabir izvođača radova za sanaciju odabranih 1.000 jedinica će biti pokrenuta uskoro - s fokusom na općine Banja Luku, Bijeljinu, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Tuzlu i Domaljevac, između ostalih.

"Proces odabira i verifikacije je osmišljen kako bi osigurao transparentnost i puno poštovanje kriterija za odabir kao i da se izbjegne preklapanje sa ostalim donatorskim aktivnostima. Zato mi blisko sarađujemo s relevantnim predstavnicima lokalnih vlasti i tako ćemo nastaviti do kraja procesa”, kaže Edis Arifagić, programski menadžer EU Programa za oporavak od poplava iz UNDP-a.

EU Program za oporavak od poplava je pokrenut s ciljem da se omogući normalizacija životnih uvjeta u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon svibanjskih poplava. Financijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 milijuna eura, od čega je 42.24 milijuna osigurala Europska unija.

Ova pomoć dio je financijskih sredstava koje je Europska unija obećala na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu održanoj u srpnju 2014. godine. Aktivnosti su usmjerene na sanaciju do 4.000 stambenih jedinica za oko 14.000 građana, ustanove koje pružaju javne usluge i infrastrukturu (uključujući škole, medicinske ustanove, objekte za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, manje puteve i mostove) na 50 lokacija, kao i na pružanje pomoći u zadržavanju i generiranju oko 2.000 radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama.

Odabir korisnika se zasniva na Procjeni potreba za oporavkom, javnim pozivima i suradnji s lokalnim predstavnicima vlasti, s posebnim naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva, kao što su starije osobe, obitelji s djecom i osobe s poteškoćama u razvoju.
Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna