EU pokrenula projekt obnove nakon poplava vrijedan 43,5 milijuna eura

Delegacija Eurpske unije u Bosni i Hercegovini objavila je u petak kako je pokrenula program vrijedan 43,5 milijuna eura čiji je cilj otklanjanje posljedica poplava u toj zemlji.Projekte obnove i rekonstrukcije stambenih objekata te infrastrukture uništenih u poplavama provodit će Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) s ciljem da se do listopada 2015. godine za stanovanje u cjelosti osposobi četiri tisuće stambenih objekata i tako zbrine oko 14 tisuća osoba koje su ostale bez domova.

Zamjenik voditelja delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izjavio je kako su već počeli radovi na obnovi i osposobljavanju škola jer je cilj osigurati da se školski objkekti mogu koristiti od rujna kada počinje školska godina.

Prema procjenama koje su provele domaće vlasti uz pomoć Europske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, poplavama koje su pogodile regiju u svibnju u BiH je bilo pogođeno gotovo milijun njenih stanovnika.

Ukupna materijalna šteta procijenjena je na dvije milijarde eura a na donatorskoj konferenciji održanoj u srpnju osigurana su sredstva za obnovu u iznosu nešto većem od 800 milijuna eura, uglavnom u obliku povoljnih kredita ali i bespovratnih donacija.

Program kojega je delegacije EU u BiH pokrenula u petak rezultat je te konferencije a uz obnovu stambenih objekata i škola uslijedit će i osposobljavanje zdravstvenih ustanova, sustava vodoopskrbe i odvodnje te obnova nekih cesta i mostova.

Jedan od ciljeva je i potpora malom poduzetnišrvu s ciljem očuvanja oko dvije tisuće radnih mjesta.

Raspoloživa sredstva za obnovu raspoređivat će se na temelju prijava koje prispiju nakon raspisanog javnog natječaja. (Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna