Službeno otvoreni pregovori o članstvu Republike Srbije u Europskoj uniji

U Bruxellesu je u utorak, 21. siječnja, održana prva međuvladina konferencija između Europske unije i Srbije, čime su i službeno otvoreni pregovori o članstvu Srbije u Europskoj uniji. Konferenciju je otvorio Evangelos Venizelos, ministar vanjskih i poslova i potpredsjednik grčke vlade, - dakle vlade države koja je upravo preuzela predsjedanje Europskom unijom. U ime Europske unije tu se još našao povjerenik za proširenje Štefan Füle kao i nekoliko šefova diplomacija država članica, među kojima i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Delegaciju Srbije predvodio je premijer Ivica Dačić. Uz njega su bili prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i šefica tima Srbije za pregovore s EU-om Tanja Miščević. Srbija je dobila status države kandidata u ožujku 2012. godine, a početak pregovora odobren je nakon što je postignut dogovor o normalizaciji odnosa s Kosovom - sve to nakon niza susreta između predstavnika Srbije, Kosova i Europske unije.

Konferenciji je prisustvovala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Ona je izjavila da je ovo jako dobra vijest i za cijelu regiju. Dodala je da je ovo ostvarenje politike koju Hrvatska zagovara, a to je napredovanje regije kroz fundamentalne europske reforme prema članstvu; pred Srbijom je sada zahtjevno, ali i važno razdoblje.

Ciljevi Srbije su da ispuni sve uvjete definirane pregovaračkim okvirom do 2018. godine,  a da 2020. godine postane punopravna članica Europske unije.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna