Nestale osobe: napredak ostvaren, ali vlasti u BiH morju uraditi više – EU i ICMP

Pronađeno oko 22.000 nestalih osoba, 9.000 još uvijek se vodi kao nestalo - upozoravaju iz Izaslanstva EU-a u BiH.

 


Na međunarodni dan nestalih osoba, Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika EU i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) naglašavaju ostvareni napredak i oblasti koje je potrebno unaprijediti u nastojanjima da se pronađe oko 30.000 osoba nestalih u sukobima u Bosni i Hercegovini.  

Nakon bolnog procesa lociranja masovnih grobnica i ekshumacije i utvrđivanja identiteta  posmrtnih ostataka pomoću suvremenih znanstvenih metoda, pronađeno je više od 70%, ili 22.000 osoba nestalih u sukobima u BiH.

"Globalno, ovo je dostignuće bez presedana. Nigdje u svijetu nije nakon sukoba toliki broj nestalih lica pronađen i identificiran. To je zajednički uspjeh obiteljih nestalih, lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice", izjavio je ambasador Peter Sorensen, šef Izaslanstva EU / specijalni predstavnik EU u BiH.

Prema riječima Kathryne Bomberger, generalne direktorice ICMP-a, u Bosni i Hercegovini još uvijek nije pronađeno oko 9.000 osoba. Bomberger je dodala da je "za budući mir i stabilnost regije od najvećeg značaja da BiH i druge vlade u regije zadrže pozornost u svojim nastojanjima da pronađu nestale bez obzira na njihovo podrijetlo u pogledu nacije, vjere ili zemlje, na transparentan i odgovoran način“.

EU i ICMP danas ističu nekoliko pitanja koja se moraju riješiti kako bi se ostvario napredak u rješavanju predmeta nestalih osoba u BiH i ostvarila prava grupa preživjelih osoba.  Među njima su i sljedeća:
 
•    Potrebna je u potpunosti primjeniti Zakon o nestalim osobama i osnovati fond za obitelji nestalih osoba, koji je predviđen zakonom. Iako je Zakon o nestalim osobama izrađen 2004. godine, njegovo neprovođenje negativno je utjecalo na prava nekoliko tisuća srodnika nestalih osoba. Neprovođenje određenih aspekata Zakona također je priznao i Ustavni sud BiH u najmanje 15 odluka koje se odnose na nestale osobe.

•    Iako predviđena tim istim zakonom, središnja evidencija osoba nestalih u sukobima nije uspostavljena. Iako je prošle godine ostvaren napredak, Institut za nestale osobe i druge institucije trebaju ubrzati uspostavljanje ove evidencije, što će vlastima Bosne i Hercegovine omogućiti da govori jednim glasom o broju i imenima nestalih.

•    Proces procesuiranja odgovornih za ratne zločine i zvjerstva treba ubrzati. Vlasti u BiH, uz pomoć ICMP-a, otvorile su skoro 3.000 masovnih i skrivenih grobnica širom zemlje. Pored toga, preko 14.000 osoba je ekshumirano i točno identificirano pomoću DNK. Podaci do kojih se došlo u ovom procesu predstavljaju nepobitne dokaze koji se koriste u sudske svrhe i omogućavaju obiteljima nestalih pravo na pravdu.

•    Proces revizije 11 mrtvačnica u BiH počeo je ove godine. Ova revizija je neophodna da bi se osiguralo identificiranje svih ekshumiranih posmrtnih ostataka iz proteklih sukoba. ICMP raspolaže podatcima na osnovu DNK da su posmrti ostatci više od 2.500 osoba koja se vode kao neidentificirana pohranjeni u ovih 11 mrtvačnica. Uz to, skoro 27.000 srodnika nestalih osoba dali su referentne uzorke krvi ICMP-u za 9.000 nestalih osoba, koje ICMP ne može povezati s posmrtnim ostatcima pohranjenim u 11 mrtvačnica. Razloge za to treba da daju vlasti BiH kroz proces brze, transparentne i profesionalne revizije svih mrtvačnica.

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna