HRS SMATRA DA MOŽE BOLJE Traže ostavku epidemiologinje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) ponovno su zatražili ostavku v.d. ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a dr. Andree Jurić. Već prije iz Gradskog odbora ove stranke u Širokom Brijegu zatražili su ostavku dr. Jurić zbog, kako su istaknuli, poziva upućenog „policiji na djecu i roditelje“, a o tome su izvijestili i iz Inicijative roditelja ŽZH-a. Naime, i iz HRS-a i iz Inicijative nezadovoljni su strogim preventivnim mjerama u školama.

Povod ovog zahtjeva za smjenom bila je korespodencija e-mailom ministrice obrazovanja ŽZH-a Ružice Mikulić i ravnateljice ZJZ ZHŽ Andree Jurić. Ministrica Jurić zatražila je smjernice kako postupiti prema roditeljima koji ne žele dopustiti svakodnevno mjerenje temperature, niti žele dostavljati temperaturnu listu.

Na taj upit, ravnateljica Andrea Jurić, kako su izvjestili iz Inicijative roditelja ŽZH-a, odgovara ministrici da je “potrebno obavijestiti Sanitarnu inspekciju i MUP. To je bio povod reakcije iz HRS-a i zahtjeva za ostavkom.

No, priča se ne stišava već suprotno – zahuktava, a ostavku sada traži i Županijski odbor ove strankeuz kitike i minsitrici obrazovanja.

“Budući da je, uz epitete, v.d. ravnateljice iznijela cijeli niz neistina, osjećamo odgovornost odgovoriti joj. ”Nitko nikada od nas niti u jednom trenutku nije rekao kako Covid 19 ne postoji. Ono što mi na ovu temu govorimo zadnjih nekoliko mjeseci jeste da, sa obzirom na saznanja o virusu i epidemiološkom tretmanu koja nisu bila poznata u početku epidemije, život se mora organizirati i prilagoditi. Poštovati osnovne epidemiološko-higijenske zaštitne mjere i organizirati, koliko toliko, normalan život.

Dalje, nikada nismo rekli da se ne trebaju poštivati epidemiološke mjere u školama. Ono čemu se protivimo jeste protuzakonito i protuustavno gaženje osnovnih prava naše djece. Prvo, krizni stožeri Ministarstva zdravstva nemaju nikakve zakonske ingerencije nad obrazovnim sustavom. Isključivu nadležnost nad time ima Ministarstvo obrazovanja. Ministrica Ružica Mikulić se očigledno ne planira u svome mandatu baviti svojim poslom, pa za mišljenje o organizaciji nastave, što je isključivo njena domena, traži mišljenje ZZJZ”, ističe se između ostalog u priopćenju.

“HRS već nekoliko dana radi na tužbi Ustavnom sudu, ne samo Vlade ZHŽ-a, nego i Vlada HNŽ-a i HBŽ-a, o čemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost. U međuvremenu, kao ponosna ”kvaziporba” još ponosnije ističemo svoje ruralno porijeklo, kojeg se ne sramimo. Dapače, s ponosom ga ističemo.”, stoji u priopćenju ŽO ZHŽ HRS-a, kojeg potpisuje predsjednik Odbora Dalibor Ravić.

Priopćenje u cijelosti možete pročitati OVDJE.

No, dok iz HRS-a izričito traže ostavku, za sada nema komentara na tvrdnju premijera ŽZH-a Zdenka Ćosića i “mogućnost izbora”.

“Imate na jednoj strani struku – epidemiologe, a na drugoj strani imate epidemiidiote i svatko će izabrati koga će slušati”, poručio je premijer Ćosić referirajući se na značajan broj žitelja koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Po njegovoj logici, očito je da je HRS (kao i roditelji u Inicijativi roditelja) na strani “epidemiidiota”, a protiv “epidemiologa”, u ovom slučaju epidemiologinje dr. Jurić.

Inače, HRS je već Ustavnom sudu tužio Stožer HNŽ-a zbog zapovijedi o napuštanju prebivališta. Međutim, Ustavni sud je odlučio da je miješanja u slobodu kretanja, ali da je zbog okolnosti (pandemija) kao i kratkog trajanje te zapovijedi, Sud apelaciju odbacio.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Kako će završiti epizoda ‘epidemiolog-epidemiidioti’,  i je li posrijedi rani početak kampanje ili poznata borba korona-skeptika protiv nametnutih mjera – ostaje za vidjeti. Međutim, osvrćući se na dosadašnje odluke Ustavnog suda i u BiH, ali i u Hrvatskoj, koji redom odbacuju slične tužbe.

 

/Republikainof.com/

Share.

Comments are closed.