HDZ povratio sva tri mandata iz Dijaspore, Glasnović najveći tragičar izbora – dobio najviše glasova, a za Sabor mu falilo 10

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ljubuškog, Vitinjanin Nevenko Barbarić, Radoje Vidović, bivši načelnik Kreševa i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH te Zdravka Bušić nositeljica liste, potpredsjednica i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, inače sestra hrvatskog emigranta Zvonke Bušića, troje su novih saborskih zastupnika iz XI. izborne jedinice u Hrvatskom saboru.

Željko Glasnović, iako je zadobio najviše osvojenih glasova pojedinačno od bilo kojeg HDZ-ovog kandidata, nije prošao u Hrvatski sabor i nedostajalo mu je tek 10 glasova.

U XI. izbornoj jedinici pojedinačno najviše glasova je dobio neovisni kandidat Željko Glasnović – 4.439 glasova, a s liste HDZ-a, Nevenko Barbarić dobio je 3.864 glasova, Radoje Vidović 2.827, a Zdravka Bušić 2.784 glasova.

HDZ-ova lista u XI. izbornoj jedinici osvojila je ukupno 17.905 glasova ili 63,02%, Neovisna lista Željko Glasnović 5.958 ili 20,97%, a lista MOST-a 3.141 ili 11,05%.

U BiH taj rezultat je nešto drukčiji – lista HDZ-a osvojila je 15.517 glasova ili 71,57%; Neovisna lista Željko Glasnović 3.091 ili 14,25%, a lista MOST-a 2.592 ili 11,95%.

MOST-ova lista predvođena Slavenom Ragužem nije uspjela zadobiti mandat iako su imali vrlo aktivnu kampanju na društvenim mrežama.

Barbarić: Bit ću vaš čovjek u Zagrebu

Gradonačelnik Ljubuškog već sinoć na svom facebook profilu čestitao na pobjedi predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, a svojim biračima poručio da će biti “njihov čovjek u Zagrebu”.

“Čestitam predsjedniku HDZ-a gosp. Andreju Plenkoviću na pobjedi HDZ na izborima za Hrvatski sabor. Čestitam svim izabranim zastupnicima i zastupnicama.

Zahvaljujem svim hrvatskim državljanima izvan Republike Hrvatske koji su izišli na izbore za Hrvatski sabor i svoj glas dali Listi HDZ za XI. izbornu jedinicu za SIGURNU HRVATSKU.

Zahvaljujemo Vam što ste mi svojim glasom ponovno ukazali povjerenje i dali veliku podršku te ponovno dajem obećanje da Vas neću iznevjeriti i da ću predano raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz Hrvatske u naše krajeve. Osobno jamčim da ću biti spona svima onima koji će u našoj županiji i cijeloj Bosni i Hercegovini raditi na svim razvojnim projektima, ali i prilikom rješavanja problema. Bit ću vaš čovjek u Zagrebu, na mjestu gdje se donose odluke”, poručio je Barbarić.

Saborski zastupnik i s 132 glasa

Zbog “igre brojki”, Glasnović s 4.439 glasova neće biti saborski zastupnik u novom sazivu Hrvatskog sabora, ali zato hoće, primjerice, potpredsjednik Sabora u prošlom mandatu, Željko Reiner, koji je nadmašio je Gordana Jandrokovića u rezultatu s prošlih izbora kojem se spočitavalo nekih 800 glasova (Jandroković je na ovim izborima sada osvojio 17.364 glasova).

Naime, Reiner će ući u Sabor kao drugi na listi HDZ-a s osvojenih tek 538 glasova. Rekorder po malom broju glasova je glavni tajnik SDP-a, Nikša Vukas, s tek 132 glasa koji će ipak ući u Sabor jer je bio na trećem mjestu u I. izbornoj jedinici.

I Nina Obuljen Koržinek u istoj izbornoj jedinici kao i Reiner osvojila je 476 glasova, a Krunoslav Katičić, s liste HDZ-a ulazi u sabor kao treći sa samo 187 glasova.

Josip Salapić iz VII. izborne jedinice također ulazi u sabor kao peti na listi HDZ-a sa samo 224 glasa kao i iz X. izborne jedinice Andro Krstulović Opara sa samo 903 glasa.

Ispodpolovična izlaznost – glasalo 46,90%

Glasovalo 46,90% od ukupno 3.859.481 birača – s prebivalištem u Hrvatskoj po općinama i gradovima ih je 3.674.695, od čega 10.978 prethodno registriranih. Bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno je registrirano 184.786 birača.

U XI. izbornoj jedinici, dijaspori, od registriranih 184.786 birača glasalo 28.789, dok je u BiH od registiranih 96.535 glasača na ovim izborima glasalo 21.898 birača što je tek 22,6%. Stoga bi se dalo zaključiti da glasači u BiH nisu bili posebno zainteresirani.

(Republikainfo.com/V.S.H.)

Share.

Comments are closed.