Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istupio iz HDZ-a, kao i skoro cjelokupno članstvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava izjavio je u srijedu da izlazi iz HDZ-a. Stranku je napustilo skoro cjelokupno čelništvo lokalnog HDZ-a kako i gradski vijećnici.Nakon ovoga, Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije raspustio je tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara. Penava već duže vrijeme nije krio nezadovoljstvo odnosom svoje stranke.

Zašto je vukovarski gradonačelnik napustio HDZ BiH?

– Moram reći da je ovo prije svega jedan za nas težak i emotivan trenutak. Mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između vrijednosti i temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrali ovo prvo.

Zahvaljujem se prije svega ovim ljudima koji zapravo čine HDZ Grada Vukovara, koji su redom svi vrhunski kooperativci i kvalitetni ljudi, koji se nisu štedili sve ove dane i godine, niti sekunde slobodnog vremena i znanja uložiti u kvalitetne rezultate HDZ-a i sve pobjede ili one rijetke poraze kada smo bili slani u nemoguće misije, ali smo ipak izborili maksimalno moguć rezultat po stranku i Vukovar – kazao je Ivan Penava.

– Molio bih sve da pročitaju što nam je težnja, da stojimo čvrsto iza stavova kako smo to činili od prvog dana, a oni koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost jer smo uvjereni da ovo što činimo, činimo iz ispravnih razloga.

Na tragu silne mašinerije koja je upregnuta, kad to moćnicima nije bilo po volji, tako uoči prosvjeda u Vukovaru i ovih dana kada neki od vas sada propituju po narudžbi ovakve ili onakve stavove.

Ponovit ću članak koji je ponovio jednu moju izjavu, kaže kako sam prije godinu dana izvijestio javnost da se neće ponoviti prosvjed koji sam organizirao u listopadu 2018. nezadovoljan radom hrvatskog pravosuđa na procesuiranju ratnih zločina nad Vukovarom i Vukovarcima.

Citiram: ‘Drugi prosvjed ne bi imao smisla. Taj prosvjed više ne bi mogao biti mirni, nego onaj koji nosi energiju koja ruši, pa sam smatrao da postoje mudriji putevi kako doći do rezultata. Osobno ću kroz HDZ bez ikakvih kalkulacija pokušati to riješiti.

Ako to bude moguće – hvala Bogu, ali ako bude na tragu ove sramotne šutnje, zahvalit ću se i krenuti svojim putem. Ako ništa drugo, ostat ću uspravan’ – kazao je Penava.

HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa i pregazio vrijednosti žrtava. Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći.

Tražili su od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu. Kad ćete se pitati o razlozima, vrlo kratko i jasno – prvi razlog njih je puno, ali ću dati tri osnovna.

Prvi i najemotivniji je neprocesuiranje ratnih zločina. Kad god vas pokušaju zanositi tezama ovi i oni mainstreamovi i političke opcije, sve to obrišite i postavite si pitanje – za jedan razoren grad u ovoj državi nitko nije odgovarao.

Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se konstantno od strane ove Vlade ali i svih drugih Vlada koristi u marketinške svrhe. Na primjeru poticajnih ulaganja u Vukovar, pitam sebe i sve, koliko ste dosad puta čuli iz usta ministara, premijera, predsjednika Europske komisije o zakonu o poticanju ulaganja?

Pitam vas nešto što mi ovdje vrlo dobro znamo – jeste li svjesni da ne postoji prijedlog toga zakona? Jeste li svjesni da prvi put u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost s poslovanjem jer su izgubila prava, jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti.

Borovo, Vupik, Velepromet, Komunalac, Vodovod, čitav niz tvrtki je ostalo bez mehanizam iz 2001. godine u mandatu ove Vlade.

Treće i ključno i prijelomno, popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar.

Kako? Jednom nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani Vukovara.

Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa RH, građana Vukovara, žrtve, a sve suprotno pijetetu, da ironija bude na maksimumu, isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao je dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine, trgovinu HDZ-a i SDSS-a – kazao je Penava.

– Ovako niske trgovine zbog političkih interesa ne dolaze u obzir – kazao je.

Plenković: Koga nema bez njega se može i mora

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je gradonačelnik Vukovara Ivanu Penavi na unutarstranačkim izborima, na kojima je bio uvjerljivo poražen, imao priliku prezentirati svoj program te dodao da je odlazak iz stranke njegov odabir.

“Primio sam na znanje tu njegovu odluku i odluku vijećnika Gradskog vijeća Vukovara. To je njihova odluka, politički angažman i članstvo u stranci je aktivnost koja je dobrovoljna. Svatko može birati da bude član neke stranke i da ne bude”, kazao je Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Vukovarskom gradonačelniku, koji je danas zajedno s Gradskim odborom i vijećnicima HDZ-a istupio iz stranke, zahvalio se na doprinosu HDZ-u i poželio mu “svu sreću”.

“Ova Vlada je učinila puno, to svi znaju, i činit će to u budućnosti. S aspekta HDZ-a, čelni čovjek u Vukovaru od danas je Nikola Mažar. Gospodinu Penavi želim svu sreću.”

Dodao je kako vjeruje da je Penava “isto tako zahvalio HDZ-u, ovom vodstvu i prošlom vodstvu koji su mu pomagali da postane gradonačelnik Grada Vukovara”.

“Koga nema, bez njega se može i mora. Koliko shvaćam, on ide u Domovinski pokret, tamo su manje-više sve ljudi koji su ili bili u HDZ-u ili s HDZ-om na listama”, dodao je.

Zaključio je da je Penava imao šansu da na unutarstranačkim izborima prezentira svoj program.

“On i cijela ekipa alternativaca na unutarstranačkim izborima, nitko od njih nije dobio povjerenje, dapače, uvjerljivo su poraženi. To je njegov odabir”, kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li Penavin potez naštetiti HDZ-u u petoj izbornoj jedinici kaže da neće, a kada je riječ o mogućoj postizbornoj koaliciji premijer je kazao da će se tek vidjeti tko će osvojiti mandate.

Zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je žurno doputovao u Vukovar kako bi smirio situaciju i probleme nastale odlaskom Ivana Penave i gotovo kompletnog lokalnog stranačkog vodstva iz HDZ-a.

Medved: Kratkovidno sebeljublje

– Onima koji su nas napustili želim zahvaliti na svemu što su učinili za HDZ i poželjeti sreću u životu. No, isto tako žao mi je što nisu u HDZ-u ispunili svoja osobna očekivanja. Na žalost, upravo su osobna očekivanja danas bila u fokusu na njihovoj presici. Domoljublje znači zatomljavanje osobnih interesa. To nije kada svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini i kada je niste spremni podrediti zajedničkom interesu. To je prije kratkovidno sebeljublje nego odgovorno domoljublje – kazao je Medved i dodao.

– Jedan od fokusa Penavina govora bili su unutarstranački izbori. Bio je kandidat, predstavio je svoj program i viziju, no rezultati su pokazali da članovi ne vide stranku onako kako ju je vidio on. No, on nije viteški primio poraz i kada nije po njegovom ne kani biti lojalan ogromnoj većini svojih kolegica i kolega. Odluka nije od jučer, čekao se pogodan trenutak da se pokuša naštetiti stranci pred izbore. No, HDZ ima rezultate i ovaj pokušaj neće im uspjeti. Demokracija nije prihvaćati stav većine samo kada se s njima slažete, a kada vam se uskrati povjerenje, onda optužujete cijelu stranku. To nije demokratsko ponašanje nego dogmatizam. Prozvani smo da HDZ koristi Vukovar u marketinške svrhe, a danas je jasno kako pojedinci upravo žele Vukovar koristiti za osobne interese. Zlorabljenje statusa gradonačelnika za osobnu promociju ne bi trebalo biti prihvatljivo građanima, žrtva Vukovara ne smije se zlorabiti – poručio je Medved, kazavši i da je “izgovorena opasna laž kako je HDZ izdao Vukovar i okrenuo leđa žrtvi”.

– Ova je Vlada pružila ruku Vukovaru i na tome ćemo tragu nastaviti s jednakim entuzijazmom i ljubavlju. Većina onoga što smo obećali je ispunjena, a ono što nije, bit će u sljedećem mandatu. U završnoj su fazi pripreme za Zakon o poticanju ulaganja. Ovo neće naštetiti HDZ-u, jer smo mi najjača stranka. Lista koju ćemo sastaviti bit će odgovor na sve izazove, a HDZ će pobijediti na izborima – poručio je Medved, a Mažar je izvijestio kako je imenovano deset članova Povjerenstva HDZ-a za Vukovar, a da je stranku napustio tek manji dio članova gradskog odbora.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.