Glasnović traži ponavljanje izbora u XI. izbornoj jedinici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neovisni kandidat na parlamentarnim izborima RH, željko Glasnović, koji je osobno zadobio najviše glasova, ali mu je izmakao treći saborski mandat za samo 10-ak glasova, putem svog odvjetnika Mate Knezovića, traži ponavljanje izbora u XI. izbornoj jedinici.

“General Željko Glasnović hrvatskoj i svjetskoj javnosti ponovo se obraća zbog flagrantnog kršenja Ustava RH, odredaba EU, Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te gaženja biračke volje hrvatskog naroda.

Naime, Ministarstvo vanjskih i europsskih poslova (drugim riječima tehnička Vlada RH), dana 7. srpnja 2020., priopćilo je da se izbori u Veleposlanstvu RH u Stockholmu ne će ponoviti zbog činjenice da je pronađen jedan listić viška za I. izbornu jedinicu. Nadalje se tvrdi da je u navedenoj kutiji pronađeno 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, te da ti glasovi ne mogu presudno utjecati na rezultat u I. izbornoj jedinici”, stoji u priopćenju Glasnovićevog odvjetnika Mate Knezovića.

On ističe da su se ovim postupkom MVP i Vlada RH umiješali u izborni proces za izbore u XI. IJ na nezakonit i protuustavan način.

Prenosimo reakciju:

“Naime, izborni proces je pod kontrolom sudbene vlasti, a gore navedeno priopćenje i tumačenje (navodnog?) priopćenja DIP-a je dokaz da je pod kontrolom izvršne vlasti. Ministarstvo vanjskih poslova usuđuje izreći da ono “izvješćuje” javnost o rješenju DIP-a. Interesantno! Pri tome se upušta u tumačenje samog izvješća DIP-a, a što je daljnja nezakonitost i dokaz podređenosti DIP-a izvršnoj vlasti, odnosno nesamostalnosti DIP-a i sudbene vlasti kao takve. Prelistavajući službenu stranicu DIP-a nismo pronašli priopćenje o kojem govori MVP, odnosno Vlada RH. Dana 6. 7. 2020. DIP je na konferenciji za novinstvo priopćio da je 1 birač za I. Izbornu jedinicu, na biračkom mjestu u Stockholmu, dobio 2 listića i da će se izbori ponoviti na tom biračkom mjestu. No sada MVP tvrdi da je tamo bilo čak 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, a što je nevjerojatno.

Zbog svega navedenog, a uzimajući u obzir dojave o nizu nepravilnosti (posebno i Livnu) Neovisna lista Željka Glasnovića zahtijeva da joj se omogući uvid u kutiju, te utvrđivanje je li uistinu 18 birača bilo iz I. izborne jedinice samo na tom biračkom mjestu?

Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje o ovakvom grubom miješanju Vlade RH u izborni proces te tumačenje rezultata izbora i odluke o ponavljanju ili neponavljanju izbora na pojedinom biračkom mjestu. Napominjemo da imamo dojave o nerazmjernom broju nevažećih biračkih listića koji su trebali biti pripisani Neovisnoj listi Željka Glasnovića ali su iz nekog razloga učinjeni nevažećima. Također napominjemo da imamo dojave o onemogućavanju pojedinih birača da se prijave za glasovanje ili da glasuju u subotu.

Neovisna lista Željka Glasnovića zahtjeva da se utvrde sve bitne činjenice o tome što se događalo u XI. IJ prilikom registracije birača, što se događalo prvi dan glasovanja (subota 4. 7. 2020.), što se događalo drugi dan glasovanja (5. 7. 2020.), je li bilo opstrukcije glasača, nepoštenog prebrojavanja, te ponovo ocijene tzv. nevažeći listići i u konačnici prebroje svi glasovi iz XI. IJ.

Neovisna lista Željka Glasnovića smatra čitav izborni proces u XI. IJ nezakonitim i neustavnim te da je nužno, u cijeloj toj IJ, ponoviti glasovanje uz nadzor međunarodne zajednice.

Ponovno ukazujemo na činjenicu da su hrvatski državljani koji trenutno nemaju prebivalište u RH podzastupljeni, odnosno diskriminirani, da ih je oko 20% u ukupnom broju hrvatskih državljana, da su njihovi glasovi oko 10 puta manje vrijedni od glasača u RH (I. – X. ij), te da je vrijednost glasa nacionalnih manjina i više desetaka puta vrjednija od njihovog glasa”.

Podsjetimo, da je HDZ ovih izbora povratio sva tri mandata dijaspore, dok je Glasnović najveći tragičar izbora – dobio je najviše glasova, a za Sabor mu nedostajalo tek 10.

Naime, XI. izbornoj jedinici pojedinačno najviše glasova je dobio neovisni kandidat Željko Glasnović – 4.439 glasova, a s liste HDZ-a, Nevenko Barbarić dobio je 3.864 glasova, Radoje Vidović 2.827, a Zdravka Bušić 2.784 glasova.

HDZ-ova lista u XI. izbornoj jedinici osvojila je ukupno 17.905 glasova ili 63,02%, Neovisna lista Željko Glasnović 5.958 ili 20,97%, a lista MOST-a 3.141 ili 11,05%.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.