Federacija, izgleda neplanirano, prelazi na tzv. švedski model

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federacija BiH prelazi na švedski model Čerkez ističe kako je ovo najsličnije švedskom modelu, jer je baziran na svijesti ljudi, a ne na restrikcijama. Podsjećamo da je ovakav pristup već prije nekog vremena oštro kritiziran zbog daleko opuštenijeg pristupa pandemiji koronavirusa.

Federacija BiH trenutno provodi tzv. švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa, rekao je za Klix član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

”Mi smo još uvijek u prvoj fazi i trenutno povećanje broja zaraženih nije drugi udar. Ono što smo restriktivnim mjerama uradili je sprečavanje velikog udara i masovnog obolijevanja, što bi dovelo do nemogućnosti funkcioniranja zdravstvenog sustava i do velikog priliva pacijenata. Restriktivne mjere su spriječile scenarije Italije, Španije, Engleske, Belgije…”, rekao je Čerkez. Dodao je kako je razdoblje restriktivnih mjera u ožujku i travnju korišten za podizanje svijesti javnosti o načinu efikasne zaštite, poput držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i redovnog pranja ruku. Također je iskorišten i za pripremu zdravstvenog sustava da primi veći broj oboljelih.

“Restriktivne mjere jesu skinute i sada se očekuje od građana, koji su trebali za dva mjeseca primiti sve informacije, da se ponašaju u skladu s preporukama, a tri su ključne – distanca i zaštitne maske unutar objekata te povećana osobna higijena”, dodao je. Čerkez ističe kako je ovo najsličnije švedskom modelu, jer je baziran na svijesti ljudi, a ne na restrikcijama. “Iako su Šveđani imali veliki broj umrlih osoba starijih generacija, mi smo se fokusirali na to da posebno zaštitimo mlađe i starije osobe, jer znamo da su kronični bolesnici i stariji posebno na udaru”, kazao je.

“Imamo kantone koji nemaju aktivnih slučajeva, neki kantoni imaju vrlo mali broj, a neki imaju priličan broj oboljelih. veoma je bitno da se prati situacija i da se epidemiološki reagira na način da se zaraženi izoliraju, da se prati stanje i reagira prema tome. Zdravstveni sustavi na razinama kantona moraju biti spremni i za restriktivnije mjere, ali moraju biti lokalnog karaktera”, dodao je Čerkez.

O primjeni tzv. švedskog modela u FBiH  u FBiH dalo se naslutiti već krajem svibnja kada su nadležni popuštali mjere unatoč povećanju broja novoboljelih. Međutim, koliko je “novootkriveni” švedski model u BiH planiran pristup, a koliko rezultat novih okolnosti, ali i dobrim dijelom gubitka kontrole nad širenjem zaraze te tako i prebacivanje najvećeg dijela odgovornosti na građane?

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.