Erdogan upozorio: Europu čeka novi ISIL i još više izbjeglica

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pitanje Libije podijelilo je Europu, koja još uvijek ne zna što bi trebala raditi u Libiji. Njemačka, koja podržava legitimnu libijsku vladu i zagovara diplomatsko rješenje u nedjelju u Berlinu održava mirovnu konferenciju o Libiji.

Suprotno Njemačkoj, Francuska se priklonila Haftaru, zagovaratelju puča, pa su se time izjasnili protiv državne vlade, napisao je među ostalim turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u kolumni za Politico, prenosi 24sata.hr.

Neki se možda pitaju zašto bi se Europa uopće trebala uključiti u libijski sukob, obzirom na ratove, sukobe i humanitarne krize po cijelom svijetu, nastavlja Erdogan.

Za početak, potencijalni neuspjeh Europske unije u pružanju podrške libijskoj vladi bila bi izdaja europskih vrijednosti, uključujući demokraciju i ljudska prava. Prepustiti Libiju milosti ratnih osvajača bila bi povijesna greška ogromnih razmjera, piše Erdogan u kolumni.

“Osim toga, ako padne legitimna libijska vlada, Europu čekaju novi problemi i prijetnje. Terorističke organizacije kao što su ISIL i Al Qaeda, koje su poražene u Siriji i Iraku, u tom slučaju će u Libiji naći plodno tlo da se vrate na noge”, upozorava Erdogan i dodaje da se neke grupe, koje imaju istu ideologiju kao ISIL i Al Qaeda već bore zajedno s Haftarom.

“Ako se sukob proširi, nasilje i nestabilnost dovest će do novog vala izbjeglica prema Europi”, ističe Erdogan.

“Povijest nas je naučila da kad nagrađujemo one koji ne žele diplomatska rješenja i ismijavaju međunarodnu zajednicu samo stvaramo još gore i ozbiljnije probleme. Zadnji razvoj situacije u Libiji sugerira da neki europski lideri nisu naučili lekciju”, zaključuje on.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.