DRUGI NAJZAGAĐENIJI GLAVNI GRAD NA SVIJETU Ako želite čist zrak – idite iz Sarajeva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najzagađeniji zrak danas je u Sarajevu i njegovoj okolici. Mjerna stanica kod Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država je izmjerila indeks kvaliteta zraka 383 – opasan. Indeks izmjeren na Bjelavama je 373 – opasan, kod Vijećnice je 327 – opasan, a na Otoci je 264 – vrlo nezdrav.

Iz Eko akcije poručuju da je najbolja mjera zaštite – odlazak iz grada, a tko nije u mogućnosti, neka se strogo pridržava sljedećih uputstava:

Sarajevo i Visoko – upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tijekom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore, prenosi Oslobođenje.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Zenica i Ilijaš – upozorenje: Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerojatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Prema mjerenjima Air Visuala glavni grad BiH ponovo je svrstan među najzagađenije lokacije svijeta.

Kako se navodi u tabeli najzagađenijih glavnih gradova, Sarajevo je na drugom mjestu, dok je na vrhu Delhi u Indiji čiji AQI iznosi 389, dok je Sarajevo na drugom mjestu sa indeksom kvalitete zraka 335. Slijede Lahore, Kathmandu, Kabul, Beograd i drugi, javlja N1 televizija.

Na petom mjestu je Beograd (174), slijede Mumbai, u Indiji (164), Chengdu, u Kini (163), Bishkek, u Kirgistanu (161), te Krakow, Poljska (161).

Na 10. mjestu nalazi se Skoplje, u Sjevernoj Makedoniji s indeksom 158.

Na začelju liste odnosno 91. mjestu je Kobe, u Japanu (5), na 90. San Francisco, SAD (7), te Krasnoyarsk, Rusija (9), koji je na 89. mjestu.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.