Dodik: Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banja Luci održao konferenciju za medije u kojoj je osudio istupe predsjednika SDA, SBB i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, nazvavši ih udruženim pothvatom i napadom na Srbiju i Republiku Srpsku kao i njihove destabilizacije.

“Imajući u vidu održavanje Narodne skupštine RS-a jučer je neopaženo, što se bar tiče RS-a, prošle reakcija na udruženi pothvat Izetbegovića, Komšića i Radončića, koji je bio očiti napd i izljev mržnje prema Srbiji i njenom predsjedniku, prema Republici Srpskoj i svemu onome što je srpski narod i njihova povijest. Napad je orkestriran s ciljem da se etablira nasilje koje se provodi putem institucija koje su navodno daytonske, a u suštini donose odluke koje su u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom. To je masovno činio visoki predstavnik, a sada to čini Ustavni sud”, rekao je Dodik.

On je rekao da je “primarni cilj Republike Srpske izvorni Dayton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH”.

Govoreći o napadima na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji u posljednje vrijeme, kako je rekao, neprestano dolaze iz Sarajeva, Dodik je naglasio da je “za razliku od njih Vučić čovjek mira i stabilnosti u regiji”, te da se “ponaša državnički”.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je već nekoliko puta pokazao kako želi očuvati mir kako u Srbiji, tako i Srpskoj, a i u regiji. Jasno je iskazano Vučićevo opredjeljenje djelovanja u službi sustava, ali je očito da službeno Sarajevo želi voditi “sećijsku politiku” i sve dobro opstruira. Političko Sarajevo na čelu s Bakirom Izetbegovićem pokušava držati predavanje što treba raditi predsjednik Srbije. Izetbegović pokušava da se politika vodi u BiH po mjerilima “Islamske deklaracije”. Bošnjacima najviše odgovara nestabilna Srbija i nejak predsjednik. Treba kazati i da svojatanje Banja Luke kao šeher-grada nije primjereno. Banja Luka nikada nije bila šeher niti će biti nego pripada srpskom narodu i RS-u. Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću – rekao je on, ističući da Izetbegoviću i “muslimanskom Sarajevu i muslimanskoj politici” to ipak neće poći za rukom te da se radi o “namjeri provođenja Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, a koja je prihvaćena i od jednog dijela međunarodne zajednice”.

On je, nadalje rekao da RS ima legitiman cilj preferirati izvorni Dayton i nadležnosti.

“Mnogi smatraju da je BiH već propala zemlja, a u Sarajevu nisu sretni zbog toga. Јa nikada nisam pozivao na oružje kao što je to radio Izetbegović. Oni brane “Islamsku deklaraciju” i islamsko uređenje, ali neće doživjeti da se BiH dodatno militarizira”, izjavio je Dodik, naglasivši i da “dio međunarodne zajednice provodi politiku muslimanskih lidera u BiH”.

“Najsvježiji primjer je sinošnja izjava Valentina Inzka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i govorili ovi muslimanski političari. Inzko se samo pojavi da etablira ono što su oni rekli”, rekao je Dodik.

“Ti isti Bošnjaci, muslimani, su od Srba naslijedili Sarajevo, Tuzlu, Zenicu gdje su Srbi bili značajna većina, gradili ih. Vrlo patetično zvuči da je njihova banja Luka, ali nikada neća zavladati Banja Lukom”, zaključio je Dodik.

On je ponovio da se u institucijama poput Ustavnog suda BiH donose antidaytonske odluke.

“Srpska se mora obraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definirano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.