Cijela regija na jeftinijem roamingu, samo BiH i Crna Gora – ne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana od 01. siječnja biti će snižene od 9% do 35%, u skladu s drugom fazom primjene regionalnog sporazuma o roamingu. Potvrdila je to državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić te je dodala da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Matić je podsjetila da je primjena Sporazuma o snižavanju cijena roaminga u regiji, koji je potpisan u travnju, počela 1. srpnja 2019. godine, a od 1. siječnja 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove, piše CDM.me.

Crna Gora i BiH su u prosincu 2019. donijele odluku da od 1. siječnja ne pojeftini roaming, već da zadrže cijene uvedene 1. srpnja.

“Ne može se reći da krše sporazum jer su primijenile prvu fazu. Međutim, ove dvije zemlje su tražile dodatno vrijeme za usklađivanje s njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primijenile drugu fazu”, rekla je Matić.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. srpnja 2019. do 30. lipnja 2021. godine predviđeno je postupno snižavanje cijena roaminga u nekoliko faza. Od 1. siječnja 2020. godine se mijenja način obračuna troškova roaminga tako da će svi korisnici plaćati roaming po principu koji podrazumijeva zbroj domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem prometu) i roaming naknadu.

Od 1. srpnja sljedeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prijenos podataka za sve korisnike. Planirano je od 1. srpnja 2021. potpuno ukidanje naknada za roaming u regiji Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge roaminga pod istim uvjetima koji se primjenjuju u domaćem prometu. Regionalni sporazum o roamingu potpisali su u travnju 2019., na drugom Digitalnom summitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo).

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.