NOVI KORONA-REKORDI U BiH Čerkez: Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako za sada neće biti uvođenja restriktivnijih mjera na razini Federacije BiH, a hoće li biti ponovnog lockdowna ovisi od toga koliko će se sami građani pridržavati mjera i spriječiti širenje virusa. Istaknuo je kako bi otvaranje fakulteta u ovom trenutno bilo pogrešno, piše N1.

Rekao je kako se infekcija najviše širi među radno sposobnim stanovništvom, a najteža situacija za sada je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Zapadnohercegovačkoj i Županiji 10, a porast se bilježi u Zeničko-dobojskoj i  Sarajevskoj.

“Situacija je ozbiljna, ulazimo u neizvjestan i težak period. Očito je ubrzan porast slučajeva ne samo kod nas već i u cijeloj Europi. Predstoji nam teška borba. Nadamo se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo ovu borbu dobiti. Svjesni smo, razumijemo ljude da su umorni od pandemije i u njima se javlja određeni otpor. I nama svima je jako teško i zdravstvenim radnicima isto tako koji radimo ovaj posao 11 mjeseci. Zdravstveni radnici su na rubu iscrpljenosti. Mi smo narod koji je uvijek imao empatiju i poštovanje prema drugom i siguran sam da ćemo je pokazati opet i učiniti sve da se ne proširi ovaj virus. Mjere nisu teške, kazali smo da se moramo naoružati strpljenjem”, rekao je Čerkez.

Istaknuo je kako je “cilj da ne uđemo u lockdown”, da “od nas samih ovisi hoće li u budućnosti mjere biti restriktivnije”. Upozorio je da je zdravstveni sustav spreman, ali da su njihovi kapaciteti ograničeni.

“Situacija je pod kontrolom kada je u pitanju sektor obrazovanja, škole su spremne za sve varijante i online i klasičnu nastavu. Ako se situacija pogorša sigurno je da je jedna od opcija ponovo online škola. Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno, ali županije će donijeti odluke”, rekao Čerkez.

Govoreći o obveznom nošenju maske na otvorenom u Kantonu Sarajevo, Čerkez je rekao kako je Krizni stožer FBiH propisao da se maske nose u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati distanca od dva metra. Međutim, županije mogu same pooštravati ili ublažavati mjere.

“Svi moramo biti odgovorniji. Izdržimo još malo”, poručio je Čerkez.

Inače, BiH i danas bilježi rekordan broj novozaraženih – nakon jučerašnjih 569 novih slučajeva, entitetski zavodi danas su izvjestili o 621 novom slučaju.
U Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata od testiranih 716 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrđen kod 242 osobe, a u Federacije BiH od 1759 uzoraka, 371 je pozitivan na SARS-CoV-2. Također, u protekla 24 sata u Federaciji preminulo je šest oboljelih.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.