Boris Johnson dao zeleno svjetlo Huaweiju za gradnju dijela 5G mreže

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kineski tehnološki div Huawei označen je kao ‘dobavljač visokog rizika’ i smjet će graditi dio 5G mobilne mreže u Velikoj Britaniji Britanci su time iznimno naljutili Trumpa i američku administraciju. U Huaweiju iskazuju zadovoljstvo.

Kineski tehnološki div Huawei smjet će graditi 5G mobilne mreže u Velikoj Britaniji, odlučila je tamošnja vlada na čelu s Borisom Johnsonom. Ipak, radi se samo o dijelu mreže, onom koji se ne odnosni na ‘core’ odnosno temeljnu telekomunikacijsku infrastrukturu jer kineski proizvođač opreme označen je kao ‘dobavljač visokog rizika’. Huawei neće imati pristup ni gradnji mreže na osjetljivim mjestima poput nuklearki i vojnih baza. Pri tom udio kineske opreme na tržištu je, po novom, ograničen i smije iznositi do 35 posto.

Dužnosnici su se plašili da bi potpuna zabrana kineskog vendora mogla odgoditi uvođenje 5G-a na dvije do tri godine te povećati troškove i smanjiti ekonomski rast.
– Naši vodeći svjetski stručnjaci za kibernetičku sigurnost znaju više o Huaweiju nego bilo koja zemlja na svijetu – i uvjereni su da uz strogi pristup i regulatorni režim mogu upravljati svim rizicima” – kazao je izvor iz vlade koji prenosi The Guardian.
Tržišno ograničenje od 35 posto odnosi se na 5G mrežu, ali i optičku mrežu i sve ostale njene dijelove. Telekomi su dobili tri godine vremena da se usklade s tom odlukom, te izbjegnu ovisnost o opremi Huaweija ili je se riješe.

Odluka je donesena na sastanku Odbora za nacionalnu sigurnost (NSC) u utorak ujutro, koji uključuje ključne ministre i obavještajne dužnosnike. I unatoč kvalifikaciji ‘dobavljača visokog rizika’, premijer Boris Johnson će se vjerojatno suočiti sa negodovanjem Sjedinjenih Država. Naime, SAD su u potpunosti zabranile trgovanje s kineskim Huaweijem, i istovremeno vrlo agresivno lobirale u svim zemljama članicama EU tražeći da svi slijede njihov primjer. Huaweijeva potencijalna uloga u britanskoj 5G mobilnoj mreži već mjesecima izaziva kontroverzu. Dugo se čekalo da Velika Britanija odluči kako će i pod kojim uvjetima graditi 5G mreže. Amerikanci su agresivno ucjenjivali, a s druge strane prijetio je tehnološki zaostatak ukoliko se u potpunosti ‘otkaže’ Huaweiju.

Britanci su u vrlo osjetljivoj fazi kada se radi o odnosima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i Bijelom kućom, stoga mnogi analitičari ovo zeleno svjetlo gledaju kao Borisovu poruku Trumpu kako neće biti potpuno poslušan. Istina, britanska vlada već je iznervirala Trumpa s iskazivanjem namjere i da uvede digitalni porez američkim tehno divovima, a sve, valja imati na umu, rade u uvjetima skorog Brexita koji za soborm povlači te redefiniranje međunarodnih političkih i trgovinskih odnosa za svjetskim zemljama.
Huawei, kineski div, pak, u svojim izvještajima o raspletu britanske odluke vrlo šturo izvještava. Istina, zadovoljni su te ističu da su dobili dozvolu unatoč pritiscima SAD-a, no dio o tome da su dobili ograničenja što u mogućnostima gradnje, što u postotku poslova,. ne ističu.

Victor Zhang, potpredsjednik Huaweija, izjavljuje: “Mi u Huaweiju smo uvjereni u dobrobit odnosa s Velikom Britanijom. Drago nam je da ćemo raditi na implementaciji mreže nove generacije u toj partnerskoj državi. Ova odluka rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom koja je prikladna za budućnost. Huawei će svojim proizvodima i uslugama Velikoj Britaniji pružiti priliku da postane vodeći igrač na globalnom tehnološkom tržištu”.

(izvor: vecernji.hr)

Share.

Comments are closed.