U BiH u većini nezainteresirani za izbore u Hrvatskoj: Dok Bernardić plaši svoje birače dijasporom, ne govori o njihovoj diskriminaciji jer biraju samo fiksna 3 zastupnika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Do 14 sati u Mostaru je glasalo 3.304, Sarajevu 414, Tuzli 257, Banja Luci 40, Livnu 610, Vitezu 877 glasača s pravom glasa na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor. Prema podacima DIP-a u BiH je registrirano 96.535 birača, od toga najviše u Mostaru, 50.786 i Tuzli, 12.036.

No, bez obzira kolika bila izlaznost i koliko birača glasalo, izabrat će fiksna tri zastupnika iz XI. izborne jedinice. To je posljedica dogovora iz svibnja 2010. godine tadašnje HDZ-ove premijerke Jadranke Kosor i tadašnjeg predsjednika SDP-a, a danas predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića.

Do tada su se zastupnici iz dijaspore birali izračunom broja izašlih birača u dijaspori i dijeljenjem s prosječnom ‘težinom’ jednog mandata u Hrvatskoj, te ih je u tadašnjem sazivu Sabora bilo pet.

Smanjenje broja zastupnika iz dijaspore u Hrvatskom saboru na svega tri bio je kompromis HDZ-SDP kako bi se donijeli potrebni zakoni u okviru EU paketa i pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

No, unatoč što se radilo o kompromisu kojim se otvarao put Hrvatskoj u EU, očito je da se radi o diskriminaciji dijela hrvatskih birača čiji glas ne vrijedi isto kao glas birača u Hrvatskoj – kolika god bila izlaznost i broj glasača oni daju samo tri mandata u Hrvatskom saboru.

Stoga je skandalozna i potpuno nebulozna tvrdnja predsjednika SDP-a Hrvatske Davora Bernardića koji je pozvao glasače u Hrvatskoj da u što masovnijem broju izađu na izbore kako im “rezultate ne bi odredili glasači iz BiH”, time pokazavši potpuno nepozavanje teme o kojoj tako popuslistički govori.

 

(Republikainfo.com/V.S.H.)

Share.

Comments are closed.