Francuska traži oštriji pristup prema proširenju EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Službeni Pariz je u četvrtak poslao zemljama članicama EU, takozvanu neformalnu notu kojom traži da pristup prema procesu proširenja bude još oštriji, piše Radio Slobodna Europa.

Ključni element u ovom prijedlogu je promjena metodologije kako će se odvijati pregovori o pridruživanju, gdje se između ostalog predviđa mogućnost ‘unazađivanja’ u pregovorima, ako zemlje koje pregovaraju, ne pokažu konkretan napredak u nužnim reformama, s posebnim naglaskom na vladavinu prava.

“Vijeće EU smatra da je potrebno preispitati pristup procesa proširenja, kako bi se osiguralo da pregovori o pridruživanju budu postupniji; konkretniji u koristima koje oni donose dotičnim zemljama i reverzibilni u skladu sa učinkovitom, opipljivom i održivom primjenom reformi, s posebnim fokusom na vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i osnovnih prava”, stoji u francuskom prijedlogu u koji Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid.

Također, Francuska traži dodatne napore u “vođenju i provođenju reformi” u ključnim reoformama za svaku zemlju koja je u procesu proširenja.

Prema ovom dokumentu, Francuska traži od Europske komisije da do ožujka sljedeće godine izradi strategiju s konkretnim prijedlozima za provođenje ove nove metodologije, kao i da izvijesti o stvarnoj primjeni reformi u svakoj zemlji.

Ovo je razlog zašto će se najverojatnije već sljedeći tjedan, na ministarskom sastanku najaviti moguća promjena pristupa.

U nacrtu zaključaka u koje RSE također ima uvid, Finska u ime predsedavajuće EU, je obuhvatila rečenicu koja “naglašava potrebu za razmišljanjem o tome da proces pridruživanja postane učinkovitiji, posebno u pogledu poticanja reformi, i intenziviranja angažiranja i podrške EU za transformaciju Zapadnog Balkana”. Ovi zaključci bi trebali biti usvojeni 15. listopada.

Moguće ponovno odlaganje odluke za Sjevernu Makedoniju i Albaniju

Prva posljedica ovog francuskog stava mogla bi biti ponovni izostanak zelenog svjetla za Sjevernu Makedoniju i Albaniju na ministarskom sastanku, koji će biti održan 15. listopada u Luxemburgu.

Naime, prema dokumentu koji je poslala zemljama članicama EU, Francuska uvjetuje usvajanje nove metodologije s otvaranjem pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom. Prema francuskom zahtjevu, otvaranje pristupnih pregovora bi se odložilo do sljedeće godine, i o tome bi se raspravljalo tek nakon izvešća Europske komisije, koje trebalo biti bude predstavljeno tek u ožujku 2020. godine.

Stalni predstavnici zemalja članica EU će ponovo u petak, još jednom pokušati međusobno usuglasiti stavove i pokušati iznaći  konsenzus oko otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

Međutim, izvori RSE koji se pozivaju na raniji satanak koji je održan u srijedu, smatraju da atmosfera koja je vladala ne dozvoljava prostor za nadu da bi Francuska mogla popustiti. Diplomatski izvori u Bruxellesu smatraju da je današnja nota i konkretno povezivanje otvaranja pristupnih pregovora s promjenom metodologije, još jedan pokazatelj da službeni Pariz čvrsto stoji pri stavu da će blokirati otvaranje pristupnih pregovora.

Očekivalo se da bi na sastanku, 15. listopada, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU odlučili o otvaranju pristupnih pregovora za Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ova odluka bi potom trebala biti potvrđena na summitu EU, koji će biti održan 17. i 18. listopada u Bruxellesu.

U slučaju da zemlje članice ponovo ne postignu suglasnost, obo bi bio treći put da se odlaže odluka. Naime, ministri EU su na sastanku u lipnju usvojili zaključke u kojima obećavaju da će odluku donijeti “najkasnije u listopadu 2019. godine”.

Ova definicija je bila kompromisno rješenje za zemlje članice EU koje nisu bile u stanju odobriti otvaranje pristupnih pregovora, iako su godinu dana ranije, odnosno u lipnju 2018, obećali da će lipsnj 2019. biti krajnji rok za preispitivanje tog pitanja.

Europska komisija smatra da su obje zemlje ispunile sve kriterije, stoga je u više navrata pozvala zemlje članice da dozvole otvaranje pristupnih pregovora. Za Sjevernu Makedoniju, ovo je deseta godina čekanja, a za Albaniju druga.

(Izvor: RSE)

Share.

Leave A Reply