Aluminij prije gašenja poduzeću za uzgoj smilja, s jednim uposlenikom, isplatio 300.000 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od siječnja pa do kolovoza prošle godine Aluminij je isplatio više od 300 tisuća KM poduzeću Helichrysum- Hercegovina iz Čitluka. Ovo poduzeće registrirano je za uzgoj smilja i proizvodnju eteričnog ulja, istražio je Žurnal.info.

„Mi smo tvrtka koja se bavi uzgojem smilja i proizvodnjom ulja. Mi smo tim ljudi koji na hercegovačkom kamenjaru uzgajaju i prerađuju smilje – biljku u kojoj smo prepoznali sve najbolje što priroda može ponuditi! Sve radimo samostalno – od sijanja sjemena pa do eteričnog ulja, koje je naš finalni proizvod“, navedeno je na web stranici firme Helichrysum -Hercegovina iz Čitluka, piše Žurnal.info.

Ovom poduzeću u periodu od siječnja do kraja kolovoza prošle godine Aluminij je isplatio 326.570 KM. U izvješću Financijske policije navedeno je kao jedan od dobavljača Aluminija.

Kako je firma koja se bavi proizvodnjom smilja i eteričnog ulja postala dobavljač Aluminija do objave ovog teksta Žurnalu nisu odgovorili iz Helichrysum-hercegovine.

Helichrysum – Hercegovina osnovana je u rujnu 2016. godine. Osnivači, s jednakim udjelom u vlasništvu, su Dalibor Buhač, Ivan Gagro i Ivica Novak. Ivica Novak uposlenik je Federalne uprave civilne zaštite u Mostaru.

Prema financijskim podacima koje je ovo poduzeće dostavilo Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH (FIA) od 2016. do 2020. godine Helichrysum-Hercegovina imala je ukupne prihode oko 100 tisuća maraka.

U 2016. godini nije imala prijavljen prihod, u 2017. i 2018. godini imala je oko 5.000 maraka godišnjeg prihoda i poslovala je s gubitkom. Od osnivanja imaju samo jednog zaposlenog radnika.

U 2019. godini, iako su imali uplate od Alumija u vrijednosti većoj od 320 tisuća maraka, ovo poduzeće prijavilo je samo 91 tisuću maraka prihoda.

Ni Ivica Novak, uposlenik Federalne uprave civilne zaštite i jedan od osnivača Helichrysum – Hercegovina, niti njegova supruga Klara Novak koja je navedena kao kontakt osoba na web stranici poduzeća, nisu odgovorili na pitanje Žurnala zašto uplate od Aluminija nisu prikazane kao prihod u financijskim izvješćima ovog poduzeća.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.