ALARMANTNI REZULTATI Pola učenika u BiH funkcionalno nepismeni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

BiH je zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta u najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju (PISA) za 2018. godinu, a svaki drugi testirani učenik ocijenjen je kao funkcionalno nepismen, objavili su danas predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mjesta zauzimaju Kina i Singapur. Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred BiH su Crna Gora na 52. mjestu, Srbija na 45. mjestu, Slovenija (21) i Hrvatska (29).

PISA je najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju, koje se od 2000. godine provodi svake tri godine pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD), među ciljanom starosnom grupom – petnaestogodišnjacima.

Pomoćnik direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Žaneta Džumhur izjavila je da je uzorak bio 6.480 učenika uz ravnomjeran odnos dječaka i djevojčica iz 213 osnovnih i srednjih škola iz BiH u kojima je testirano 46 učenika koji odgovaraju PISA godištu, odnosno koji pohađaju razrede od sedmog osnovne do prvog razreda srednje škole, što je reprezentativan uzorak.

“Test učenika sastojao se iz dva dijela. Učenici su radili test iz matematike, prirodnih znanosti i čitanja, nakon čega su popunjavali upitnik. Kreativnost, suradnja, inovativnost, kritičko razmišljanje neki su od ključnih segmenata koji se vrjednuju u istraživanju”, pojasnila je DŽumhurova.

Prema njenim riječima, učenici su iz testiranja u matematici osvojili 406 bodova, iz čitanja 403, a iz prirodnih znanosti 398, što su rezultati ispod prosjeka. BiH generalno ima lošiji prosjek u usporedbi s referentnim zemljama, odnosno od zemalja regije i Austrije, s kojima postoji slična obrazovna prošlost i obrozovni aspekt.

“Ovo istraživanje pokazalo je da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, a ta nepismenost je najizraženija u matematici”, ukazala je Džumhur.

Predstavnica ispred OECD-a Tanja Bastianić, rekla je da se BiH nalazi na samom dnu ovog istraživanja, izrazivši nadu će ovi rezultati poslužiti kao motivacijski faktor koji će omogućiti ulaganje napora u podizanje kvaliteta obrazovanja, kako bi u nekim od narednih istraživanja ovaj rezultat bio popravljen.

Ona je ukazala da je u kategoriji “Akademska otpornost” BiH ostvarila pozitivne rezultate te je  naglasila da su dosadašnja iskustva pokazala da se rezultati na PISA testovima poboljšavaju kada se popravljaju uvjeti za rad učitelja i smanjuje broj učenika u razredima.

“Ovo je prvi put da je BiH dobila realne, međunarodno mjerljive pokazatelje o kvaliteti obrazovanja u BiH, odnosno, kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama raspolažu učenici iz BiH”, ukazala je Bastianić.

Direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić pojasnila je da PISA odgovara na pitanje u kojoj su mjeri učenici iz BiH, nakon završenoga obveznog obrazovanja, pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i za aktivno učešće u društvenoj zajednici.

“Osim što ovo istraživanje procjenjuje funkcionalna znanja i sposobnosti za rješavanje realnih problema, mjeri i mnoštvo drugih parametara i trendova koji prikazuju široku sliku kvaliteta obrazovnih sustava i politika”, rekla je ona.

Izuzev konkretnih pokazatelja, naglasila je i da su važan rezultat ovog istraživanja preporuke na osnovu kojih je moguće poboljšati ili izmijeniti, odnosno, napraviti učinkovitijim one segmente obrazovanih sustava koji budu ocijenjeni kao manjkavi.

Stojkiće je istaknula da je BiH prvi put sudjelovala u ovom istraživanju, ali da je istraživanje, čiji bi rezultati trebali biti objavljeni 2021. godine, još pod znakom pitanja jer vlasti BiH još nisu dale odobrenje za potpisivanje ugovora.

PISA testiranje sprovodi se u cijelom svijetu na svake tri godine.

Prošle godine 79 država ili ekonomija je sudjelovalo u testiranju (Hongkong, Makao, Kineski Taipei i Kosovo su posebno rangirani).  Bosna i Hercegovina je posljednja država iz regije koja se priključila ovom istraživanju.

Na PISA testu (PISA – The Programme for International Student Assessment) ocjenjuje se čitateljska, matematička, znanstvena i financijska pismenost petnaestogodišnjaka. Test se organizira i provodi svake tri godine.

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.