A KADA SE ‘PROBUDE’ – KRIVA EU – Zahtjevom za nabavku bez tendera isplivala nepripremljenost medicinskih institucija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jučerašnjom inicijativom Vlade Federacije BiH prema Vijeću ministara BiH o hitnoj izmjeni člana 10., Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona nabavka medicinske opreme za potrebe suzbijanja širenja koronavirusa, govori o nepripremljenosti medicinskih institucija, u prvom redu, direktora/ravnatelja kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja na pandemiju korona virusom iako su imali dovoljno vremena za procjenu ugroze i zaključak o izglednoj izvanrednoj situaciji te tako i za poduzimanje preventivnih mjera – zakonitu nabavku medicinske opreme.

Umjesto toga, izmjenom člana 10., Zakona o javnim nabavkama BiH kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona nabavka medicinske opreme, otvorena je mogućnost brze nabavke opreme, bez potrebnih tenderskih procedura i rokova, kao i neposrednom pogodbom, što znatno ubrzava nabavku prijeko potrebne opreme za zatečene i nespremne medicinske centre, ali i za visok rizik od malverzacija i tzv. ‘koronaprofiterstva’.

Izetbegović: Trebalo se učiniti ranije

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović kazala je za Dnevni avaz da je prioritet nabavka medicinske opreme u cilju borbe protiv koronavirusa.

”Inzistirali smo da upute budu napisane i potpisane kako bismo se mogli prema tome ravnati. Tražili smo da se napravi mogućnost da u ovom trenutku možemo izvršiti javne nabavke bez propisanih procedura i višemjesečnih tenderskih procedura, da bismo mogli nabaviti dodatne respiratore, CT uređaje i zaštitnu opremu i slične materijale za naše potrebe”, kazala je Izetbegović.

Napominje da se to trebalo dogoditi već ranije, jer je Europska unija jučer (ponedjeljak, op.ur.) zabranila izvoz medicinske opreme, odnosno medicinskih uređaja, u zemlje koje nisu članice EU, da bi se zaštitili njihovi građani i korisnici, jer imaju prioritet. ”Mi smo ovu odluku trebali donijeti još prošlog tjedna pa da nabavimo respiratore. Sada smo prisiljeni da kupujemo ono što se nalazi na tržištu i do čega uopće možemo doći”, kazala je Izetbegović za FTV.

I ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, prije nekoliko dana je kazao da izmjene Zakona o javnim nabavkama, kojima bi zdravstvene institucije bile oslobođene tendera, trebaju biti prioritetna mjera. ”Vjerujem kako se bliži vrijeme kada će Vijeće ministara predložiti državnim parlamentarcima da se za vrijeme krize nakratko suspendira Zakon o javnim nabavkama isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal. Jer, uzalud novac na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabavke traju mjesecima”, naveo je Radončić.

Njegovo vjerovanje se obistinilo – traži se izmjena člana 10. Zakona o javnim nabavkama BIH, a u kojem su uvedeni izuzetci od prmijene odredbi Zakona, a u koje bi se uvrstila i određena medicinska oprema za suzbijanje koronavirusa.

Ne postoji zabrana, ali zemlje EU-a mogu zabraniti izvoz medicinske opreme

“U Europskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već „režim dozvola“ za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se mogu uputiti zahtjevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama”, izjavio je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer. On je pojasnio da u EU nema zabrane, ali da “jest uveden režim davanja dozvola“ za izvoz određenih medicinskih sredstava državama izvan Unije zbog epidemije korona virusa”.

Mamer je to izjavio odgovarajući na novinarsko pitanje na brifingu u Bruxellesu ‘kako objasniti da Europska unija zabranjuje izvoz zaštitne medicinske opreme u balkanske zemlje, a u Uniji rade medisinsko osoblje, bolničari i liječnici iz tih zemalja, a isti je slučaj i sa Švicarskom koja je u unutarnjem jedinstvenom tržištu EU’.

Glasnogovornik EK je rekao da Komisija u Bruxellesu ne govori o zabrani izvoza medicinske opreme izvan EU, već o „režimu dozvola koji je stavljen na snagu“, što također znači, kako je kazao, da je članicama Unije stavljeno do znanja da „imaju mogućnost zabrane izvoza zaštitnih medicinskih sredstava“.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.