Plenković: “Vidio sam snimku, napad se nije slučajno dogodio ispred Vlade”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

RTL neslužbeno doznaje da je mladić koji je u ponedjeljak ujutro napao zgradu Vlade i ranio policajca u Zagreb došao u nedjelju. Dosad nije bilo poznato kada je mladić došao u Zagreb i kako je došao do Markova trga.

Danijel Bezuk noć je prespavao u hostelu u centru Zagreba, a potom se taksijem dovezao do Markova trga i iz automatske puške zapucao prema policajcima koji su čuvali Vladu, a jednog je ranio.

Nakon napada se bacio u bijeg, a pola sata kasnije počinio je samoubojstvo na zagrebačkom Jabukovcu.

Dok je u javnosti bilo poznato kako se odvio napad, dosad se nije znalo kada je Bezuk došao u Zagreb i kako se dovezao do Markova trga.

“Što se tiče teze da se moglo dogoditi bilo gdje, ja sam kao predsjednik Vlade u zgradi u kojoj sam šef otišao vidjeti snimke napada i vidio da to nije trebao biti tko. Nego je baš s namjerom bilo. Došao je baš pred zgradu Vladu. To minimiziranje i relativiziranje je zabrinjavajuće. Imate krajnju desnicu koja gotovo da odobrava, s druge strane imate ljevicu koja to minimizira. Moramo biti jasni i reći što se događa”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković, čije riječi prenosi Večernji list HR.

”Da je netko iz SDP-a premijer i ovo se dogodilo, ja bih ga podržao i tražio od institucija da se ispitaju motivi i razlozi”, kazao je Plenković, a na pitanje na koga se on trenutno može osloniti ako institucije poput predsjednika države ne detektiraju ovo kao problem, rekao je da se oslanja na činjenice i istinu.

”Otkad se dogodio napad u ponedjeljak uslijedio je niz prijetnji koje su vrlo eksplicitne. Nije me strah, naprotiv. Ono što vam želim reći je da ovakvi događaji i istupi pojedinaca u medijima inspiriraju druge”, upozorio je Plenković.

Grbin: ‘Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu

Grbin je ocijenio da je dvotjedna stanka u radu Sabora potpuno nepotrebna i neprimjerena s obzirom na situaciju u kojoj se država nalazi

Predsjednik SDP-a i stranačkog Kluba zastupnika Peđa Grbin u petak je ustvrdio da je stanka sljedeća dva tjedna u radu Sabora nepotrebna i neprimjerena zbog zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

Ocijenio je da je predstojeća dvotjedna stanka u radu Sabora potpuno nepotrebna i neprimjerena s obzirom na situaciju u kojoj se država nalazi.
“Imamo zdravstvenu, ekonomsku, ali i duboku društvenu krizu koja se manifestirala činom nasilja u ponedjeljak. U takvom trenutku očekivao sam da Vlada reagira pozivom oporbi kako bismo razgovarali na koji će se način država suočiti sa svime time, ali odgovor je izostao. Umjesto toga, imamo dva tjedna saborskog raspusta”, istaknuo je Grbin u izjavi novinarima u Saboru. Najavio je da će SDP nastaviti raditi i govoriti o svemu što smatraju lošim u društvu i nuditi prijedloge.

Kazao je da poziv “premijeru Plenkoviću i gospodi iz HDZ-a da se zbroje i počnu raditi, a ako smatraju potrebnim razgovaraju i s nama, stoji”.

U napadu u ponedjeljak na Markovu trgu, kazao je, vidi napad na institucije Republike Hrvatske, na Vladu i Hrvatski sabor. Kao što je premijer Plenković rekao da je to bio napad na njega, svi oni koji su se nalazili u Saboru, bili dužnosnici, bili službenici ili novinari, mogu reći da je to bio napad na njih, dodao je.
Neprihvatljivo da Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu

“Zato mi je potpuno neprihvatljivo da premijer Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu umjesto da da jasne i konkretne odgovore na to kako ćemo se suočiti s ozbiljnim problemima”, poručio je Grbin, napomenuvši da su dobili povjerenje građana, ali dobila ga je i oporba. Svi zajedno imamo obvezu raditi na tome da Hrvatska što prije izađe iz kriza u kojima se trenutačno nalazi, istaknuo je šef oporbe u Hrvatskoj.

 

(Izvor: Vijesti.hr)

Share.

Comments are closed.