Milijuni francuskih radnika u štrajku za bolja prava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Štrajk je na snazi do ponedjeljka, a ako vlasti ne prihvate zahtjeve, pat-pozicija mogla bi potrajati tjednima. Neredi su vrlo brzo zavladali ulicama Pariza. Žuti prsluci i radikalni Crni blokovi podržali su milijune radnika javnih službi koji su od jučer u štrajku.

I kako to obično biva u Francuskoj i ovaj su put ulice pune agresije, požara i uzvika, izvješćuje RTL.hr.  Blokirano je gotovo sve, javni prijevoz ili je u prekidu ili vozi po posebnom rasporedu. Putnici su nezadovoljni.

”Nisam očekivala da će zastoj trajati ovoliko dugo. Vozila sam se vlakom i prije za vrijeme štrajka, bilo je ludo, ali nekako bih uvijek uspjela doći kamo trebam. Danas mi se čini da to neće biti izvedivo”, kaže Linda Amstutz iz Lyona.

”Stigao sam u Pariz i već satima ne mogu pronaći autobus ili vlak”, požalio se Zaeen Sholl.

”Ovo je ozbiljan problem, tiče se svih građana. Moj sin ne može u školu, ne možemo se kretati po gradu, zastoji su posvuda. Podržavam štrajk, ali barem bi podzemna željeznica mogla raditi”,  istaknula je Mira Ghaleni iz Pariza.

Samo jučer na ulice je izišlo gotovo milijun ljudi. U Parizu nerede kontrolira 6000 policajaca.

Oglasio se i francuski ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari: ”Naglašavam da uvijek postoje skupine koje se u mirne demonstracije priključuju radikalnim sloganima i nasiljem. Oni ne žele ništa izgraditi, popraviti društvo ili pak voditi konstruktivan dijalog s vlasti”.

Sindikati poručuju da je štrajk na snazi do ponedjeljka, a ako vlasti ne prihvate zahtjeve, pat-pozicija mogla bi potrajati tjednima.

Iz Pariza se javila Leona Šiljeg, reporterka RTL-a čija je ekipa u francuskoj prijestolnici ”zapela” tijekom povratka s NATO-ova summita u Londonu. Let im je bio odgođen nekoliko puta, a zbog karata u redovima se pred šalterima čekalo i po šest sati: ”Zbog štrajka ne funkcionira javni prijevoz, a zračni promet je u potpunom kolapsu. Brojni turisti ili su otkazali put u Francusku, ili su stigli, ali nisu mogli posjetiti brojne turističke institucije jer su bile zatvorene. Iza Francuske je tek drugi dan štrajka. Milijuni radnika  ujedinjeni su u borbi za radnička prava, a do kad će prosvjedi trajati – teško je reći”.

 

(Izvor: RTL.hr)

Share.

Comments are closed.