• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
CRVENI METEO ALARM Potop u Hercegovini - sutra i do 100 l kiše po metru kvadratnom

Izdvojeno

CRVENI METEO ALARM Potop u Hercegovini - sutra i do 100 l kiše po metru kvadratn…

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) izdao je najviši stupanj meteo-upozorenja za utorak, 20. studenog, za područje Mostara, Foče i Trebinja, dok je za područje Livna izdano narančasto upozorenje, drugo...

ISTRAŽIVANJE O UZROCIMA ISELJAVANJA - Odlaze zbog loših plaća, ali i lošeg upravljanja državom

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE O UZROCIMA ISELJAVANJA - Odlaze zbog loših plaća, ali i lošeg uprav…

Zaključci ekonomista EBRD-a sugeriraju - pozivajući se na nalaze istraživanja koja su obavili u zemljama regije koju prate - kako bi na odluku našeg mladog sugrađanina da ostane u Hrvatskoj...

  Bild piše da Njemačka planira zakon kojim će jednostavnije protjerivati ilegalne migrante

Izdvojeno

Bild piše da Njemačka planira zakon kojim će jednostavnije protjerivati ilegal…

Njemačka planira zakon koji bi omogućio brže i učinkovitije protjerivanje osoba koje se nalaze ilegalno u zemlji, a ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je otvorio mogućnost protjerivanja i u Siriju.

Krvavi prosvjedi u Francuskoj protiv povećanja goriva: 409 ozlijeđenih i 157 privedenih

Izdvojeno

Krvavi prosvjedi u Francuskoj protiv povećanja goriva: 409 ozlijeđenih i 157 pri…

Na jučerašnjim prosvjedima u Francuskoj ozlijeđeno je 409 osoba i 157 privedeno, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova te zemlje.

Poruka željezanskog biskupa Živkovića: Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja

Izdvojeno

Poruka željezanskog biskupa Živkovića: Vukovar nema drugoga puta osim puta Krist…

Pod geslom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" u nedjelju 18. studenoga obilježava se 27 godina od pada Vukovara u ruke srpskog agresora, a u gradu-heroju i ove godine se okupilo...

 'Osuđujem vas, gospodo sabornici, za smrt Vukovara

Izdvojeno

'Osuđujem vas, gospodo sabornici, za smrt Vukovara

Za vrijeme duge i krvave opsade Vukovara, njegov se glas probijao uz srbijanske tenkove, četničke puške i noževe, prkoseći agresoru i pružajući utjehu izmučenim i ranjenim Vukovarcima i njihovim braniteljima....

 Na današnji dan pao je Vukovar

Izdvojeno

Na današnji dan pao je Vukovar

Vukovar obilježava 27 godina od pada u ruke srpskog agresora nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je...

BiH, pardon, FRANCUSKA: Veliki prosvjedi zbog cijena goriva, ima mrtvih, na desetine ozlijeđenih

Izdvojeno

BiH, pardon, FRANCUSKA: Veliki prosvjedi zbog cijena goriva, ima mrtvih, na dese…

Širom Francuske građani u subotu, zbog povećanja cijena goriva, blokiraju puteve, mostove i naplatne rampe

Vijesti

BiH-EU-NATO

Ekonomija

Scena

Zdravlje i ljepota

Nenajavljeni uragan straha

Simptom straha je rastrojstvo. Pomiješano s elementima panike, doslovno opustoši tijelo. Strah je kao uragan. Nenajavljeni uragan. Štete se mjere u polomljenim i razrušenim temeljima na kojima smo do tada gradili svoj život i svoje gledanje života, iščupanim korijenjem stabilnosti s kojim smo do tog trenutka hodali zemljom.Piše: Dubravka Mijatović, integrativna terapeutkinja
Foto: Goran Primorac


Još dok je bila mala, mama joj je često govorila, "ti si naše svjetlo", u mraku bola iznenadnog i preranog odlaska maminog tate.
Ona se i osjećala tako. Vedro. Veselo. Razigrano. Dok je odrastala bila je besprijekorno, poslušno i odgovorno mlado biće. "Rano je odrasla", mnogi bi rekli.

Rado su s njom razgovarali i stari ljudi s kojima je pronalazila poveznicu i nije ih smatrala napornima. Naprotiv. Donosila im je radost, a oni njoj mudrost. I tako je "malo svjetlo" odraslo u djevojku. Bila je prepoznatljiva po kreacijama koje je znala nositi. Zaposlila se na izuzetno neobičnom radnom mjestu u svom gradu, zaljubila se u život i zaljubila se u njega.
 
Toga jutra, kad je ljetno sunce obećavalo izuzetan dan, krenula je na svoj omiljeni posao. Lepršava i zanosna. Sa životnim žarom koji se ulijevao u mnoge želje i ideje koje je njena glavica nosila, ne sluteći životni preokret u koraku koji je uslijedio. Zakoračila je i stala. Kamena težina se pojavila niotkud i pritisnula je njeno srce i dah.

Pritisak koji se pojavio od nemogućnosti udaha, prelomio ju je preko želudca i izazvao gubitak osjeta vlastitog tijela.

U glavi se pojavio kaos koji je munjevito slao misli - "poludjet ću" i "umirem". Ljude koji su slučajno prolazili nije mogla dobro vidjeti. Paralizirala se u mjestu tih nekoliko vječnih sekundi i djelićem prisutnosti, okrenula se unatrag i ne zna ni ona kako, vratila se kući. Legla je u krevet, ne znajući objasniti što se dogodilo.
Ali je itekako znala da je od tog trenutka svjetlo u njoj bilo ugašeno. Zavladao je mrak i strah.
 
Strah je vrlo razarajuć  osjećaj. Kad se on pojavi u preplavljujućem obliku onda govorimo o nezdravom strahu. A on je posljedica određenih psiholoških poremećaja koji se pojave u određenom trenutku života zbog mnogih znanih i neznanih razloga i ljudskih doživljaja.

Nimalo lijepih. I nataloženih.
 
Ona se nastavila tresti u krevetu i neobjašnjivo gubiti kontrolu nad svojim umom, a i tijelom. Bila je u šoku i neznanju što se događa. 
 
Simptom straha je rastrojstvo. Pomiješano s elementima panike, doslovno opustoši tijelo. Strah je kao uragan. Nenajavljeni uragan. Štete se mjere u polomljenim i razrušenim temeljima na kojima smo do tada gradili svoj život i svoje gledanje života, iščupanim korijenjem stabilnosti s kojim smo do tog trenutka hodali zemljom.

Razrušenim vezama sa ljudima s kojima smo se smijali i uživali u ispijanju kave, razrušenom vezom sa sobom i izgubljenim smislom za bilo što. Jedino što smo dobili napadajem neizdrživog straha su nove količine straha čije sjeme klija tamo gdje smo se najmanje nadali i gdje smo bili neustrašivi.
 
U tim trenucima, ne znamo kud ćemo. Tijesna nam je i vlastita koža. I počnemo bježati od tog, bježati od sebe. Ali je i dalje tu. U nama. Od sebe ne možemo pobjeći, a ne možemo vratiti stabilnost jer je strah probio sve barijere psihološke i tjelesne izdržljivosti.

U vlastitom tijelu smo na skliskom terenu i hodamo na prstima u najdubljem dijelu sebe, u stanicama, tiho osluškujući, hoće li eskalirati. I taj podrhtavajući i prijeteći strah, koji stalno odvlači pažnju, s epicentrom u trbuhu, u  blažoj varijanti je oko 3,8 stupnjeva po Traumi, tako da se osjeti i u okolnim područjima. U vratu, vratnoj kralježnici, srcu, zdjelici, ramenima, rukama,  glavi i u nogama tako da ih presječe pa se urušimo i srušimo na krevet. 

Ovakva stanja su živa patnja. Potrebna nam je stručna pomoć.
 

Nastavlja se...
 

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna